TESLA Kurucusu, Twitter Sahibi Elon Musk Kimdir? - RiweBLog.Com
Ünlü Yabancılar

TESLA Kurucusu, Twitter Sahibi Elon Musk Kimdir?

TESLA Kurucusu, Twitter Sahibi Elon Musk Kimdir?

Günümüzde bilinen Elon Musk olarak malum Elon Reeve Musk, 28 Haziran 1971’de cenup Afrika’nın Pretoria kentinde doğmuştur. Elon Musk, cenup Afrika, Kanada ve ABD Birleşik Devletleri vatandaşı olmaktadır. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ve PayPal‘ın (eski adıyla X.Com) kurucu ortağı olmaktadır. SpaceX CEO’su ve Baş Tasarımcısı; Tesla Motors’da Başkan, CEO ve Ürün Tasarımcısıdır. Musk bununla beraber SolarCity’nin de başkanıdır. Queen’s’den ayrıldıktan sonrasında, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu’nda iktisat ve Penn’s School of Science and Arts‘ta fizik alanında lisans derecesini devam ettirmiştir.

Musk, güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da Kanadalı bir annenin ve güney Afrikalı bir babanın (Errol Musk) çocuğu olarak dünyaya merhaba demiştir. Elon kendi kendine yazılım, programlamayı ve kodlamayı yapıp öğrenmiş ve 12 yaşında, ilk yazılımı olan Blastar adlı kendi uzay oyununu, yaklaşık olarak 500 dolara satmıştır.

Musk, Bryanston Lisesi’nde 8. Ve 9. Sınıfa gittikten sonrasında Pretoria erkek Lisesi’ne geçirme olmuş ve oradan eğitimini tamamlamıştır. 1988’de, 17 yaşlarındayken, cenup Afrika ordusunda görev yapmaktan kaçınmak için memleketinden kaçmış ve şu açıklamalarda bulunmuştur;
“Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, sadece cenup Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanoğlu bastırmaya çalışmak bana zaman geçirmek için iyi bir yol şeklinde gözükmedi.” Musk Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmak istemekteydi ve yine başka bir açıklamasında şöyle demiştir. “Orası mükemmel“ olmaktadır.

Elon Musk, 1992’de, Kingston, Ontario’daki Queen’s Üniversitesi’nde okurken, Pennsylvania Üniversitesi’nde işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrılmıştır. Bölümünü Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu’nda seçerek, ekonomi alanında lisans derecesi almıştır. Ayrıca Pennsylvania Üniversitesi Sanat ve Bilim Okulu’ndan fizik kısmından mezun olup bitirdi. Üniversite geçmişi Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs ve Walt Disney şeklinde yenilikçilerden esin alan Musk, insanlığın geleceğini maksimum etkileyecek konulara dahil olmak istediği internet, enerji ve uzay olmak üzere üç alanı belirledi.

Musk, uygulamalı fizik ve malzeme bilimi doktorasını 1995 senesinde Stanford’dan aldı. Sadece iki gün sonrasında o ve kardeşi Kimbal Musk, yeni organizasyonlar için bir dahili yayıncılık yazılımı olan Project Zip2’yi başlatmak için ayrıldı. 1999 yılında Compaq’ın AltaVista birimi Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında satın almıştır.

Elon Musk

Musk, Haziran 2002 yılında üçüncü şirketi olan Space Exploration Technologies‘i (SpaceX) kurdu. Şu anda şirketin CEO’su ve CTO’su olmaktadır. SpaceX, gelişmiş roket teknolojisine odaklanarak fırlatma araçları geliştiren, inceleyen ve üreten bir şirkettir. Şirketin ilk iki fırlatma araştırma aracı Falcon 1 ve Falcon 9 roketleriydi; İlk uzay gemisi Dragon olmaktadır.

SpaceX, 23 Aralık 2008 yılında NASA ile 2011 yılında hizmet dışı bırakılan mekiğin ve Dragon’un Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12 uçuşunun yerini alacak gibi bir Falcon 9 roketi için 1,6 milyar dolarlık bir anlaşma kazandı. Başlangıçta, Falcon 9/Dragon’un kargo işlevini üstleneceği ve Soyuz’un astronotları taşıyacağı varsayılmıştı.

Sadece SpaceX, Falcon 9/Dragon‘u astronotları taşımak için tasarladı ve Augustine komitesi, astronot taşımacılığının SpaceX gibi ticari şirketler tarafınca yapılmasını önerdi. Musk’a nazaran, uzayın keşfi, insanlığın farkındalığını genişletmek, hatta onu korumak için önemli bir adımdır.

Bir asteroit yada büyük bir yanardağ bizi yok edebilirken, dinozorların daha önce hiç görmediği risklerle de karşı karşıyayız: tasarlanmış bir virüs, tesadüfen oluşturulmuş mikroskobik bir kara delik, küresel ısınma yada bilinmeyen teknoloji bizi kim mahkûm edecek.

İnsanlar milyonlarca yıldır evrim geçirdi, ancak son 60 yılda nükleer silahlar bizi yıpratma potansiyeli yarattı. Er yahut geç, mavi topun dışındaki yaşamı uzatmak zorundayız, yoksa ortadan kaybolacağız.” Musk’ın amacı, insanlı uçuşların maliyetini onda bir oranında azaltmak. Yedi senedir SpaceX, sıfırdan çok rollü Falcon fırlatma aracını ve Dragon uzay aracını tasarlıyor. Eylül 2009’da SpaceX’in Falcon 1 roketi, özel olarak finanse edilen bir uyduyu Dünya’nın yörüngesine yerleştiren ilk sıvı yakıtlı fırlatma aracı oldu.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonuna kargo teslim etmek için özel şirketlerin ilk programının bir parçası olarak SpaceX’i seçti. Minimum kıymeti 1,6 milyar dolar ve maksimum kıymeti 3,1 milyar dolar olan anlaşma, Uzay İstasyonunun kargo almaya ve teslim etmeye devam etmesinin temelidir. Bu hizmetlere ek olarak, SpaceX’in hedefleri içinde yörünge maliyetlerini düşürürken ve güvenilirliği 10 kat artırırken tamamen yine kullanılabilir ilk yörünge fırlatma aracını oluşturmak içeriyor.

Önümüzdeki yıllarda Musk, Uluslararası Uzay İstasyonuna astronot göndermeye odaklanacak, ancak nihai hedefinin Mars’ta keşif ve yerleşimi sağlamak bulunduğunu söyledi. 2011’de verdiği bir röportajda, 1020 yıl içinde insanoğluı Mars’a göndermeyi umduğunu söyledi. 25 Mayıs 2012’de SpaceX’in Dragon aracı Uluslararası Uzay İstasyonuna girerek, Uluslararası Uzay İstasyonuna araç gönderip yerleştiren ilk ticari şirket olarak tarihe geçti.

Elon Musk’ın Eğitim Yaşamı Nasıldır?

Elon Musk, 1988’de Kanada pasaportu aldıktan sonra, mecburi askerlik görevini yaptığı güney Afrika’dan ayrılmış ve ABD’de daha büyük ekonomik fırsatlar aramıştır. Ardından Kanada, Ontario’daki Queen’s Üniversitesi’ne kabul edilmiş ve 1992’de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Pennsylvania Üniversitesi’ne geçirme olmuştur. Son olarak 1997’de fizik ve iktisat alanında lisans derecesini alan Musk, üniversitede fizik alanında yüksek lisans derecesi için kaydolmuştur. Ayrıca California’da Stanford‘a gitmiş fakat bir süre sonra okulu kendi isteği doğrultusunda bırakmıştır.

Elon Musk’ın Serveti Ne Kadar?

Elektronik ödeme şirketi PayPal’ın kurucu ortağı ve uzay şirketi SpaceX‘in kurucusu Elon Musk, cenup Afrika ve Kanada kökenlidir. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su olmasının yanı sıra kendisi ilk büyük yatırımcılardan biridir. Ek olarak Boring Company, SolarCity, Neuralink gibi birçok planı ve yatırımı vardır. Milyarder Elon Musk’un şu anki serveti 264,6 milyar dolardır.

Ayrıca günümüz de sosyal medya ağı olan Twitter sosyal medya uygulamasını 44 milyar dolara satın almayı planladı.

Elon Musk Girişimleri nedir?

Zip2 (1995)
PayPal (1998)
X.Com (1999)
SpaceX (2002)
Musk Foundation (2002)
Tesla (2003)
OpenAI (2015)
Neuralink (2016)
The Boring Company (2016)
Twitter(2022)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button